Hoppa till sidans innehåll

Revy

12 FEB 2017 13:03
Från "Söder om Issjön" till "Valfritt"
  • Uppdaterad: 12 FEB 2017 13:10

Bekymren med att få ekonomin att gå ihop har väl alltid hört till en idrottsförenings vardag, så också i Tuna Södra. 1983 fick dåvarande södra - ordf. Ove Larsson en ide om en tänkbar inkomstkälla, nämligen en revy. Styrelsen i övrigt fann iden värd att pröva och i varje fall ekonomiskt tämligen riskfri. Flera av styrelsemedlemmarna anmälde sig frivilligt som skådespelare och undertecknad blev tillfrågad om jag kunde tänka mig att skriva en revy och även medverka i densamma. Anledningen till förfrågan torde ha varit att jag 25-30 år tidigare vid ett flertal tillfällen spelat med i både teaterpjäser och andra program inom SLU. Även en del hoptotade visor vid högtidsdagar och liknande låg mig kanske också i fatet. Efter omoget övervägande antog jag utmaningen och lovade göra ett försök. Hade tre skäl för mitt ställningstagande.

  • Ville testa om jag kunde skriva en hel revy.
  • Ville ge flera möjlighet att pröva på det roliga och utvecklande som det innebär att få uppträda på en scen och eventuellt mottaga publikens skratt och applåder.
  • Ville bidra till att förstärka Södras kassa.

Hur gick det då?

  • Jo en revy blev det, följd av flera.
  • Tjugo personer har under åren medverkat i revyerna, kunde kanske varit flera, och de flesta tror jag har haft glädje av det, en del har t.o.m. uttalat detta.
  • Behållningen från revyerna ligger idag någonstans mellan 6 - 700 000.

Alltnog, åter till 1983 då det hela började. För att förstärka truppen tillfrågades ytterligare ett antal halvtokiga typer om sin medverkan som t. ex. Pelle i Sandbäcken och Göran Thorstensson i Skälshult. Även sångfågeln Siv Eriksson värvades till gänget. I sammanhanget kan dock inskjutas att några övergångssummor har det aldrig varit frågan om, varken då eller senare. Utöver de reda nämnda medverkade i den första revyn följande:
Ove Larsson, Bengt Johnsson, Siv Svensson-Kronståhl, Ing-Marie Svensson, Lena Svensson, Ingela Svensson och Bengt Andersson.

Revyn fick namnet "Söder om Issjön och premiären skedde den 25/11 1983, ytterligare en föreställning på hösten och en i mars 1984 lockade en publik på 370 personer. Inträdet blev satt till 15 kr. för vuxna och 5 kr. för ungdom, ett tämligen blygsamt belopp även med tanke på dåtidens penningvärde. Kaffepriset var 5 kr., med hembakad kaka, ett pris som behölls ända till l991 då det fördubblades. Trots låga priser blev nettot ändå 7982 kr. premiäråret, men har givetvis sedan dess stigit betydligt. Ännu mer markant är kanske ökningen av skådespelarprestationerna, men trots bristerna härvidlag, speciellt det första året, har spelglädjen alltid funnits och den är viktigare än allt annat.

Det har rullat på genom åren. men blivit uppehåll två år 1994 och 1998. Det mesta har, som framgår av efterföljande statistik utökats som t. ex. antal föreställningar, publik, netto m.m. men verkar ha stagnerat senare år. Bengt Andersson och Bengt Johnsson har medverkat i alla 14 revyerna, Siv Svensson och Roger Segergren 13, Ann-Sofie Myrén 12, Per-Erik Nilsson 11, Ulla Svensson och Ove Larsson 10, Åsa Johansson och Gunnar Nilsson B, Göran Thorstensson 5, Siv Kronståhl, Gun-Marie Karlsson och Christian Myren 4,Ing-Marie Svensson 3, Lena Svensson, Kerstin Karlsson och Tobias Lindgren 2, Ingela Svensson och Cecilia Svensson 1 år.

Vissa tekniska förbättringar har skett under åren. Ljus, ljud ny ridå med skena, mellanridå, upphöjning av scenen, och inte minst uppbyggnad av bakre delen av salongen vilket uppskattats mycket av publiken. Vad har dom då uppskattat av det som visats från scenen? Ja smaken är som bekant liksom baken delad. En del gillar våra duktiga sångare som inte minst i senare års kompositörsporträtt fått visa sig på styva linan. Andra tycker mera om roliga sketcher, gärna med lite fart i, som t.ex. "En dag i Fridhemsskolan", "Beväringsmönstring", "Vem tar vem" eller dom mera stillsamma Filosoferna. Det fåtal dansnummer som förekommit har också lockat till skratt, alltifrån baletten Issjön via I afton dans till Döderhultsbaletten.

Skribent: Fredrik Svensson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
IK Tuna Södra - Fotboll
Ishult
57091 Kristdala

Kontakt:
Tel: 0491440051
E-post: This is a mailto link

Se all info

Bollsponsorer

Bo & Suzanne Nilsson

Nils-Erik Karlsson

Berit Johansson

Fam Mikael Agebjörn

Fam Peter Nilsson

Jan Axelsson

 

Hindersponsorer

Fam Mikael Agebjörn