Hoppa till sidans innehåll

Friidrottssektionen

12 FEB 2017 13:07
Fotbollen har dominerat Södras idrottsliga aktiviteter... Men en del entusiaster (=halvtokiga) har även sysslat med annan (riktig) idrott vilket vi här skall berätta om.
  • Skapad: 12 FEB 2017 13:07

Fri idrott, i synnerhet löpning har funnits med hela tiden. I terränglöpningar i Totebo och Vimmerby på 50-talet utmärkte sig deltagare från Södra – inte, men vi deltog dock. Vid de egna klubbmästerskapen segrade emellertid alltid någon hemmalöpare.

Friidrott och terränglöpning

Det första klubbmästerskapet i friidrott anordnades 1953, denna aktivitet var sedan årligen återkommande fram till början av 60-talet, för att därefter ligga i träda fram till 1990 då mästerskapen återstartade. Friidrottsmatcher mot arvfienden IFK Tuna utkämpades åren 1957 och 1958. Tuna Södra vann den ena matchen och den andramatchen fick IFK Tuna vinna.

1976 inträffade någonting stort i Södras historia. Vi fick förtroendet att arrangera länsmästerskapen i terränglöpning för Kalmar län. Av de 80 deltagarna var 17 löpare från den egna klubben. Klubbmästerskap i terränglöpning har anordnats under åtminstone 25 av de gångna åren. Den som har haft mest bråttom genom åren är Niclas Bjarnegård som sprungit femkilometersbanan på 16 min 03 sek.

Efter terränglöpningarnas storhetstid kom motionsloppen, på olika underlag, i ropet. Rulle i Flohult fick spring i benen och drog med allt fler till dessa lopp runt om i bygderna. I huvudsak Småland men även Värmland, Göteborg, Stockholm och Köpenhamn fick skåda grön-gula löparfenomen.

Som veteran har Rulle, tillsammans med hustrun Ingrid, deltagit i VM-tävlingar i alla världsdelar. Träffar du någon Nya Zeeländare så fråga om han inte känner Rulle. Klubbens meste maratonlöpare är Per Larsson, han har sprungit sex Stockholmsmaror och ett tiotal andra maratonlopp. Från 1980 och framåt har Södra, med tvenne undantag, haft lag med i Ölands Kyrkstafett. Bästa placering är 37:a bland 198 lag, vårt klubbrekord är 5,31,26 på den 82 km. långa banan. Vår flitigaste långskubbare är utan tvekan Sören Mjösberg som dessutom vid ett flertal tillfällen varit ofin nog att springa ifrån samtliga konkurrenter.

Skidor

Skidtävlingar har även funnits på programmet de flesta år då snötillgången tillåtit sådana övningar. KM, SM (sockenmästerskap) och stafetter har arrangerats dels vid Flohult och senare vid Ljungvallen. Sven Thorsell var en duktig laggklämmare och bröderna Karlsson i Sandmon hade hårda inbördes möten. Vid en tävling i Totebo lyckades Sven Thorsell, enligt tidningsreferatet, komma både 2:a och 5:a i samma klass. Sören Mjösberg har även här visat bakskankarna åt många.

Även tävlingar ute i bygderna har hemsökts av Södraiter, liksom Vasaloppet där ett 10-tal Södraåkare fullföljt i Gustav Vasas spår. Dock saknar vi ännu någon segrare i denna tävling. År 1985 var snötillgången god och inte mindre än 50 av klubbens medlemmar ställde upp i klubbmästerskapet på skidor. Prov för skidlöparmärken har anordnats vid ett flertal tillfällen, liksom Barnens Vasalopp.

Lördagen den 9:e mars 1985 försökte vi genomföra en månskenstur på skidor. Allt var väl förberett, grillkorv och ved hade fraktats ut till grillplatsen och vändpunkten vid Hemsjön, snötillgången var god och spåren var i perfekt kondition, det var bara det att månen inte behagade lysa vid den tidpunkt som arrangörerna hade tänkt sig. Små detaljer kan kullkasta stora planer.

Bandy och Gymnastik

Vi deltog i bandyseriespel två säsonger under slutet av 50-talet. Tabellraden från 1959 talar sitt tydliga språk; 6 0 0 6 11-59 0. Ett inte i alla avseende "glatt" minne. Eftersom fotbollen under 50-talet inte plockades fram förrän skidorna ställts in för sommarförvaring bestod försäsongsträningen av gymnastik. Stenhård slavdrivare var för det mesta föreningens första ordförande Lars Agebjörn.

År 1965 startade damerna med gymnastik. Ingrid Nilsson var initiativtagare och även ledare de första åren. 1969 fick även herrarna komma med. Gymnastiksalen i Fridhems skola var då ganska fullpackad, men genom att någon gymnast nästan alltid befann sig i luften fick alla plats. Vivan Dolk höll i taktpinnen i många år liksom Kerstin Karlsson. På senare år har aerobics kommit och gjort att deltagarantalet åter har stigit efter några års nedgång.

Gymnastiksektionen kom med idén om en Kulturdag

Vi tyckte att vår fina nyrenoverade lokal Sjövik var lämplig för en utställning. Där kunde alla duktiga människor, som det finns gott om just här få ställa ut och visa lite av sina alster.

Det skulle begränsas till folk som bodde eller hade anknytning till bygden. Det fanns konsthantverkare av alla slag, flera än vi anat och de flesta vi tillfrågade ställde upp, så det blev verkligen lyckat.

Första kommittén bestod av Vivan Dolk, Maj Segergren, Ingrid Nilsson, Ove och Inga-Mait Larsson, Bengt och Maud Johnson. Övriga medlemmar i Tuna Södra hjälpte till med servering, parkering och överallt där det behövdes ett handtag. Inkomst fick vi i första hand av serveringen av kaffe med våfflor, bröd eller rågbulle, försäljning av bröd m.m. skänkt av medlemmar, samt lotterier med vinster tillverkade av utställarna.

De två senaste kulturdagarna var förlagda till Ljungvallen med den senaste 1996. Framtiden får utvisa om det blir en fortsättning på detta. Sammanställt från Ingrid och Rudolf Nilssons gåvopärm, Kulturdagar i Sjövik.

Punchboll och Rullskridskor

Många idrotter har vi prövat men den mest originella måste vara punchboll. En luftfylld boll med en diameter på nära två meter skulle lyftas över målribban för att erhålla poäng. Två matcher utkämpades en söndag, troligen år 1956, dels mellan lag från Bondeförbundet och Socialdemokraterna och dels mellan Tuna Södras och Bergas fotbollselvor. Resultat okänt, men att samtliga överlevde får betecknas som ett smärre under.

En annan av Rulles galna idéer, som han fick sin lika tokige vapendragare Bengt Andersson att nappa på, var att utlysa sockenmästerskap på rullskridskor i Sjövik. Mästare allt sedan dess Sven-Gunnar Svensson eftersom inga fler tävlingar arrangerats.

Bordtennis och Triathlon

Bordtennis spelades bl.a. i Sjövik och Juxtorp redan före Tuna Södras tillblivelse. Träning och KM-tävlingar har sedan avhållits genom åren med få undantag. Tennis har på senare år tagits upp på programmet, men i avsaknad av egen bana har aktiviteten inte blivit så stor. Triathlon-mästerskap arrangerades 1987-1990. Enär tävlingsmomenten utgöres av simning 200 m, cykling 18 km. och löpning 4,2 km. samt stressiga klädbyten blev deltagarantalet hela tiden ganska begränsat. Flera ansåg sig sakna simhud mellan tårna, andra åter ondgjorde sig över sina ömtåliga bakdelar.

Orientering och Cykel

Lars Agebjörn är förmodligen den ende som tävlat för Tuna Södra i orientering. Tävlat i gång har ingen gjort, men vi har arrangerat olik gångprov som t.ex. sport 60 och senare års riksmarscher. Flera medlemmar har deltagit i olika motionslopp på cykel, bl.a. Vätternrundan där Gunnar Mjösberg fullföljt 11 gånger, 330 mil i onödan. –Va, onödan, många 20-åringar skulle säkert vilja ha Gunnars fysik och kondition. Vår egen cykelrunda Sulegångstrampet med bingo pågick mellan åren 1980 och 1987. Ja inte hela tiden, men en gång varje år. "Tävlingen" var ett av de moment som måste avklaras för att bli södraklassiker. Övriga grenar var terränglöpning, skidåkning och simning. Som ett synligt bevis för att man hade klarat södraklassikern fick man ett ovanligt ovackert diplom som utdelades åren 1980-1987.

Aerobics

Det fanns en gymnastikförening i Ishult som bedrev sina gymnastikkvällar i Fridhemsskolans gymnastiklokal. Det framfördes önskemål om att denna skulle införlivas som en sektion i IK Tuna Södra. Den 8:e augusti 1974 togs detta upp som förslag vid ett möte och den 19.e september samma år beslutas att vid nästkommande årsmöte välja en Gymnastiksektion. Vid årsmötet den 16:e nov. 1975 väljs Maj Segergren, Vivan Dolk och Ingrid Nilsson att företräda sektionens aktivitet. Alltsedan dess har det bedrivits gymnastik i Fridhems skola och på senare år har det bedrivits aerobics.

Skribent: Fredrik Svensson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
IK Tuna Södra - Fotboll
Ishult
57091 Kristdala

Kontakt:
Tel: 0491440051
E-post: This is a mailto link

Se all info

Bollsponsorer

Bo & Suzanne Nilsson

Nils-Erik Karlsson

Berit Johansson

Fam Mikael Agebjörn

Fam Peter Nilsson

Jan Axelsson

 

Hindersponsorer

Fam Mikael Agebjörn