Hoppa till sidans innehåll

Fotbollssektionen

12 FEB 2017 13:11
Året är 1950 när vi hittar de första referaten om IK Tuna Södra. Den första serien som klubben deltog i var Vimmerbyortens ungdomsserie.
  • Skapad: 12 FEB 2017 13:11

Efter 10 spelade matcher hade laget placerat sig som tvåa på samma poäng som segrande Vrångfall men med sämre målkvot. Seriespelet på den här tiden var höst och vår.

De större pojkarna deltog i Södra Tjustserien där man vid nämnda tid belade jumboplatsen. Ur ett referat kan läsas att Bo Nilsson (Väderum) gjorde båda målen och att den debuterande målvakten Bengt Andersson (Göranstorp) ansågs ha framtiden för sig efter matchen mot IFK Tuna som slutade 2-2 på Tunhamra. I Alliansfotbollen deltog lag som Lojal, Malmen, Krokstorp och Hjorted. Efter seger mot Krokstorp med 4–2 belades en mittenplacering.

1951 upprepas ungefär liknande resultat i serierna. 1952 deltar A-laget i Södra Tjustserien och pojklaget i Alliansserien. Pojklaget blir bästa landsortslag efter O-hamns AIK och IFK O-hamn.

Åren 1953, 54, och 55 spelas det fotboll i smålandsserien div. 3 samt i kustserien med varierande framgång. En mycket stor del av tiden tas i anspråk till att bygga den efterlängtade fotbollsplanen, Ljungvallen. En annan företeelse som introducerades var att anordna pokalfotboll mot Fårbo, Mörtfors och Krokstorp.

Det finns många roliga händelser att berätta om ifrån den här tiden.

  • Ett par fotbollsskor kostade 17 kr. Spelarna åkte på Helge Jonssons lastbilsflak till matcherna annars cyklade man.
  • En söndag fick man hämta Gunnar Mjösberg i finkan i Figeholm som utav någon underlig anledning hamnat där, det gällde att få ihop fullt lag.
  • Vid en fotbollsmatch i Frödinge ligger "Södra" under med 0 - 6 i halvtid efter det att målvakten Lennart Karlsson kivat med småpojkar bakom målet. I andra halvlek blir det fart på "Södralaget" som vinner matchen med 7 - 6.
  • Vid en pokal i Tuna var lagledaren Helmer Karlsson hypernervös och hade sparkat ner sig i marken en bra bit ovanför fotknölarna, alltefter som matchen vände i "Södrafavör" växte Helmer till normallängd igen.

Lagledare under denna tid var oftast tidigare nämnde Helmer och Lennart Nilsson i Molid. Curt Thorsell var en oerhörd målskytt, brodern Sven var inte mycket sämre med straffar och frisparkar som specialitet. Evert Karlsson en dribbler och passningsspelare av rang. Hårdföra backar som Ingemar Karlsson och Per-Inge Johansson som inte satte fingrarna emellan. Eleganter i Sören Henriksson, Ingvar Nilsson och Bo Nilsson. Arbetsmyran Sven Svensson och Erland Karlsson. Ytterligare en hårding i den pratglade Sven-Gunnar Svensson. En jänglig målvakt i Ove Kronståhl. Flickornas favorit Sven Borg som mest av allt ville spela på sidan där flickorna satt, den hjulbente Göran Johnson. En eller två av de största talangerna på den här tiden var Bertil Karlsson (Sandmon) och Jan Axelsson (Listelid). En legendar får man inte glömma, Gunnar Mjösberg. Det fanns givetvis flera, Thorsellare, Sandmonpojkar, Väderummare och Kronobergare. En uppsjö av duktiga lirare. Detta får vara ett axplock från fotbollen under denna tid.

1956 anlitas Yngve Andersson som instruktör under 10 kvällar, tyvärr var intresset dåligt. Tre pokalmatcher spelas varav en vinns. Våren 1957 spelar vi i Smålandsserien div. 3 Tjustgruppen med en mittenplacering som resultat. Under hösten spelar laget i den Södra Tjustserien och över vinteruppehållet leder "Södra" serien, vilket är första gången i klubbens historia. Fyra pokalmatcher spelades.1956, 1958 samt 1959 vinner vi den egna pokalen och 1958 även pokalen i Krokstorp. 1959 och 1960 spelar vi i Södra Tjustserien, tredjeplatsen blir resultatet.

Från 1961 kommer vi framförallt ihåg den överraskande pokalvinsten i Totebo. Det är här som Egon Alexandersson spelar levande vägg i finalmatchen mot Gunnebo där straffar fick avgöra till IK Tuna Södras fördel. I det vinnande laget fanns Egon Alexandersson, Bengt Nilsson, Per-Inge Johansson, Bertil Karlsson, Sven Thorsell, Jan Axelsson, Ingvar Nilsson, Evert Karlsson, Curt Thorsell, Kjell Pettersson, Sören Henriksson och Lagledare Ingemar Karlsson.

1962 hamnar laget på en tredjeplats i div. 7 Hultsfredsgruppen efter IFK Tuna B-lag och Vimmerby C-lag. Detta betydde att vi gick upp en serie och hamnade i 6:an. 1963 och 1964 är år som vi plikttroget deltog i seriespel utan några större framgångar.

1965 är lite av ett vändningens år i klubben. Egon Alexandersson tar med sig några arbetskamrater från Mönsterås det var Lennart Karlberg, Lars-Gunnar "Jordfräsen" Pettersson, Ulf Olsson, Roland "Storken" Axelsson, Bengt Helin och Bert Hanebring. Sedan tidigare fanns Lennart Svensson i klubben. Bengt Johnson stänker in 32 mål detta år, Evert Karlsson och Ulf Olsson gör båda 14 mål vardera trots detta blir det en mittenplacering i tabellen. Vi spelade 38 matcher detta år vilket var något av rekord.

1966 var ett bra år, vi kämpade i serietoppen hela året Vi besökte Öland över en helg, något av ett litet träningsläger, med match mot Persnäs som besegrades med 3-2. Under sommaruppehållet spelades en minnesmatch mot Totebo IF där Tuna Södra var förstärkt med Åke "Bajdoff" Johansson ifrån IFK Norrköping. Totebo var ofina nog och vann med 2-0. Bästa målgörare detta år var Bengt Johnson 21, Lennart Svensson 11, och Lennart Karlberg 10. Detta år hade vi ett B-lag med i seriespel och vi hamnade på jumboplats i den s.k. Tjust Pokalserie. Men en rolig händelse måste bara berättas. Vid hemmamatchen mot Loftahammar tilldöms vi en straff. Bengt Johnson går fram och lägger bollen på plats. Går sedan bakåt under koncentration då Nils Söderqvist obemärkt springer fram och slår bollen i mål på en förvånad och protesterande målvakt. Målet godkänns och vi vinner till slut matchen med 7-5.

1967 tar Bert Hanebring hand om träningen, den kortaste spelaren genom tiderna men sannolikt en av de tuffaste i närkampsspelet, en enorm tillgång.

Ett roligt minne från detta år är när vi i matchen mot Edsbruk med en kvart kvar att spela kvitterar till 1-1. Lennart Karlberg skjuter målet medans målhungrige Bengt Johnson störtar in i målet med full fart och tar för sig i nätmaskorna och hela målet rasar. Målstolparna knäcks vid marken och faller över Bengt som trasslar in sig i nätet, "tala om ful fisk". Med gamla slanor, stegar och spik lagas målet och matchen spelas färdigt. Resultatet stod sig och vi blev ett oförglömligt minne rikare.

1968 hamnar vi på en fin andraplats i Bergagruppen och går upp i div. 6 Västerviksgruppen. 1969 gör vi årtiondets resultatmässigt sämsta säsongen och blir sist men vi får trots detta behålla "statusen" som divisionsexlag.

Under 60-talet har Olle och Per-Erik Nilsson, Göran Thorstensson, Örjan Pettersson, Urban Axelsson, Bo Nilsson, Christer Johansson, Bengt Johnson, Sven Karlsson och Sören Carlsson för att nämna några som flitigt figurerade i laget. Några av dessa kom att spela boll under stora delar av 70- och 80-talet och ett par ända in på 90-talet.

1970 och 1971 var två år som vi inte hade några sportsliga framgångar på fotbollsplanerna, men det var ändå då som det vände. 1973 börjar vi att se ljuset. Vi startar upp med ett B-lag. Spelarmaterialet blir bredare och vi har inte mindre än 40 man som deltagit i träningarna, detta var nästan en fördubbling mot de föregående tre åren. Detta fortsätter under 1974.

1975 blir Lasse Oscarsson tränare, 1976 Bertil Fors, 1977 Lasse igen, 1978 Hans Myren, Göran Thorstensson och Bengt Johnson. Dessa tre herrar avslutar även 70-talet tillsammans som tränare.

Vi kan med facit i hand påstå att vi byggde för framtiden under dessa år. Det kom ur de egna leden nu spelare som kommer att dominera fotbollen under den närmaste 20-årsperioden, nämnas bör Mikael, Jörgen och Niklas Agebjörn, Kent-Roger Svensson, Inge Nilsson Sven-Arne Ericsson, Åke och Sune Jonsson, Jan och Ola Karlsson (se bild), Johan Dagnäs, Hans Myrén, Thomas Karlsson, Gert Klingstedt, Örjan Wolff och Roger Segergren. Utifrån kom Leif Halth, Lars Palmborg och Claes-Göran Hermansson. Vi avslutar 70-talet med att vinna vår egna pokalturnering samt att ta oss till final i Oskarshamns-mästerskapet, där förlorar vi dock mot Rödsle BK med 1 - 0.

1980 blir Per-Erik Nilsson och Johan Dagnäs tränare, om dessa kan sägas mycket eller inget alls för med en ledare som "Pelle" hade man aldrig tråkigt i omklädningsrummet vid träning och match.

1981 engageras Håkan Jonasson i klubben som tränare, han kom närmast från IFK Tuna men hade innan dess spelat i Hjorted, Kolberga och IFK Oskarshamn. Detta blev ett stort lyft för klubben. Han hade inte några förhoppningar om att vara spelare då han hade genomgått en svår knäoperation året innan. Men till allas förvåning har knät på honom hållit och vid dags dato har han varit i vår klubb i 19 år och spelat hela 536 matcher. Tala om envishet och en fantastisk klubbkänsla, vi lyfter på hatten för denna prestation. Lars Larsen från Rödsle BK debuterar detta år. Vi kämpade hela detta år om seriesegern i div.6 men IFK Tuna blev till slut för svåra för oss, vi kom tvåa knappt efter.

En nyhet detta år var att vi hade ett juniorlag i seriespel, flera av dessa ungdomar kom sedan att betyda oerhört mycket för klubben. Vi kom sist och vann endast två matcher båda mot O-hamns AIK. Det var inga stora förluster utan flera matcher var riktigt jämna.

1982 och 1983 får Håkan en hjälptränare i Per-Erik Nilsson. Vi kommer 8:a och 9:a med A-laget medan vi utvecklar vårat B-lag med egna talanger och kommer 3:a och 2:a.

1984 blir Sören Henriksson tränare och återigen en 8:e plats i serien, samma plats blir det för B-laget.

1985 kommer Håkan Jonasson tillbaka och med anledning av att vi kan träna på den egna nybyggda träningsplanen skruvar vi upp förväntningarna. Nu slipper vi att springa på gatorna och snöpulsa på åkrarna eller som vi gjort några år åkt till Fårbo och tränat. Vi höjer intensiteten på träningarna och vi blir åter tvåa i serien med A-laget efter Bråbo IK. B-laget blir 8:a. Sven Svensson blir lagledare detta år. Återigen vinner vi den egna pokalen.

1986 får vi finna oss i att vara seriefavoriter vilket vi inte klarar av, vi blir 5:a trots att vi har en mycket duktig målvakt i Niklas Agebjörn som bara släpper in 24 bollar på 22 matcher men framåt är det lite för klent. Gunnar Nilsson värvas ifrån Fårbo FF.

1987 ger äntligen allt slit resultat. Vi vinner serien i en ren seriefinal i Oskarshamn mot Kolberga IF med 1 - 0 och lycklig målgörare är Jörgen Agebjörn. Men det var igentligen inte här som detta lyckosamma år började.

Vem kommer inte ihåg Niklas Agebjörn som skottade halva plan från snö, visserligen fick han "lite" hjälp men det mesta klarade han själv. Tack vare detta kunde vi begå seriepremiär på utsatt datum och vi vann med 2 - 1 mot Kristinebergs FF. Under försommaren värvas Dag Hemmingsson till klubben och det är bråttom med övergången. Gunnar Mjösberg och Göran Thorstensson åker till Stockholm med bil och ordnar övergången på SFF:s kansli så att han blir spelklar lagom till höststarten mot Kristinebergs FF, vinst 4 - 2.

Vem var denne Dag Hemmingsson, jo en fantastisk personlighet som saknar motstycke, jag mins hur vi äldre spelare som var i slutet på karriären växte en halvmeter i strumplästen och de yngre det dubbla. Träningen skärptes ytterligare. Men så kom det en motgång i form av en elakartad fotskada på Niklas Agebjörn i matchen borta mot Misterhult (1-1). Om inte panik uppstod så var det nära. Men i detta mörka ögonblick kontaktas den gamle målvakten Roland "Storken" Axelsson och han står två matcher. I den sista matchen som blev helt avgörande kommer Niklas tillbaka trots skadan. Vi fick linda foten stenhårt minuterna före matchstart, detta går aldrig var tanken, han kunde inte värma upp normalt. Men vad gör han, jo, sitt livs absolut bästa match. Alla var denna dag tända till tusen utom Jan Karlsson som darrar som ett asplöv innan match Men när han får veta att det inte är kompisen Johan Dagnäs som skall döma, gör Jan en absolut prickfri insats liksom det övriga laget. Vi vinner även den egna pokalen.

1988 Premiäråret i 5:an. Vi värvar Mikael Krantz målvakt från Vimmerby tillsammans med Mikael Lindgren från Totebo samt Raymond Lind från Ariel. Tillsammans blir det en bra uppsättning och vi blir 8:a i div. 5 Nordöstra. B-laget blir 4:a. Även detta år står vi som segrare i vår egna pokalturnering.

1989 blir Lennart Backskär ny tränare och tyvärr så ramlar vi snöpligt ur 5:an medans B-laget blir 4:a. 1990 återkommer Håkan Jonasson som tränare igen men vi har tappat några av våra spelare till andra klubbar bl.a. Krantz, Lindgren och Morgan Johnson. Vi blir dock ändå att räkna med i serien och blir 4:a. B-laget 5:a.

1991, exakt samma serieresultat som året innan. 1992 blir Sven-Arne Ericsson tränare och vi blir 7:a med båda seniorlagen.

1993 delar Sven-Arne och Håkan Jonasson på tränarsysslan. Ett lyckat tränarpar som tar oss till kval efter en 1-0 seger borta mot Kvillsfors i sista matchen. Lycklig målskytt var Kent-Roger Svensson och därmed belade vi andraplatsen. I kvalspelet lyckas vi tyvärr inte, efter två förlustmatcher är vi fortfarande kvar i 6:an. B-laget når 6:e plats.

1994, ny tränare igen. Roger Pettersson tar över ansvaret och vi når 6:e plats med båda lagen. Mikael Axelsson ny spelare från Oskarshamn. Av detta år minns vi tre saker, den så kallade "Visfestivalen" i södra ändan av Issjön, där vi samlade laget efter en segermatch mot IFK Tuna och nattade över i ett Hemvärnstält. Den otroliga matchen mot Blankaholm i september som kunde liknas med en lagmatch i gyttjebrottning "puh". En som kanske minns det här mycket väl är Kent-Roger Svensson Han går nämligen upp i topp i maratonstatistiken över antalet spelade matcher. Bengt Johnson hade det tidigare rekordet på 814.

1995 kommer vi 9:a med A-laget och 4:a med reservlaget. 1996 blir vi 7:a före bl.a. Totebo efter ett bra år, nu kommer det en ny kull av hungriga pojkar som de närmaste åren kommer att föra klubben mot bättre resultat. B-laget blir 6:a.

1997 får Roger hjälp av Håkan Jonasson och de delar på tränaransvaret. Återigen samma placering med båda lagen, 6:a. Ronny Pettersson utmärker sig på ett förtjänstfullt sätt och blir skyttekung i både A och B-lag.

1998 blir Sven-Arne Ericsson återigen tränare och vi börjar att få en god stabilitet i verksamheten. Vi når återigen 6:e och 5:e placeringar och vid 42 års ålder gör Kent-Roger Svensson sin kanske bästa säsong i klubben ock blir utnämnd till bästa A-lagsspelare. Hans Karlsson från IF Ariel och Anders Urbo från Hjorted Goif tillkommer. Återvänder gör Örjan Johnson efter två år i IF Ariel

1999 vårt jubileumsår tycker jag är ett av de bästa i klubbens historia, alla bitar börjar trilla på plats. Efter några synnerligen lyckade spelarförstärkningar i Jonas Nilsson, Jonas Johnsson, Petter Jonsson, Fredrik Svensson och Morgan Johnson får Sven-Arne ett mycket kompetent material att jobba med och träningsdosen ökas med ett pass i veckan under försäsongen. Vi kämpar i toppen hela året och når till slut andraplatsen på hela 43 inspelade poäng. Det efterföljande kvalet börjar lyckosamt med seger mot IF Stjärnan (4 - 2) men i den direkt avgörande matchen i Oskarshamn mot IFK förlorar vi stort (8 - 3). Vi nådde inte upp till normal kapacitet av olika anledningar. Vi vinner den egna pokalen efter vinst mot Fårbo (4 - 0) samt IFK Tuna i finalen ( 5 - 1).

Spelare som kom fram detta årtionde och slutet på förra är: Peter Stenmark, Ari Hartikka, Örjan Johnson, Morgan Johnson, Johan Palm, Niclas Palm, Per Johansson, Andreas Berggren, Roger och Stefan Johansson/Lind, Peter Jansson, Ronny Pettersson för att nämna några.

Skribent: Fredrik Svensson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
IK Tuna Södra - Fotboll
Ishult
57091 Kristdala

Kontakt:
Tel: 0491440051
E-post: This is a mailto link

Se all info

Bollsponsorer

Bo & Suzanne Nilsson

Nils-Erik Karlsson

Berit Johansson

Fam Mikael Agebjörn

Fam Peter Nilsson

Jan Axelsson

 

Hindersponsorer

Fam Mikael Agebjörn